На початку року я розпочав перехід на suckless програмне забезпечення, а сьогодні зробив ще одне цікаве відкриття - XTerm! Для мене цей термінал завжди асоціювався із чимось жахливим (ще з часів FreeBSD на початку 2k років): некрасиві шрифти без підтримки UTF8, “не знаю як тут налаштувати тему”, відсутність нормальної можливості копіювати текст чи просто його виділити. Ось так він виглядає за замовчуванням:

default XTerm

Я пробував різні термінали. Останній, на якому я зупинився, був st. Із набором необхідних патчів він дуже і дуже 😘. Але я ніяк не міг налаштувати перегляд картинок у терміналі. Не працює і все тут!

Я знову відновив пошук “ідеального” терміналу. Однак одні мені не зайшли, через розмір бінарників та кількість непотрібних фіч. Інші - не вистачало потрібного функціоналу. Тут я згадав про XTerm й подумав: “якщо з st зміг розібратися, то може й цей не такий поганий?”. І знаєте що? Він крутий! Усе необхідне конфігуриться через .Xdefaults файл. Налаштовуєш шрифти, виділення, копіювання, прокрутку - усе, чого так не вистачало. Мій поточний файл .Xdefaults. А ось, який тепер вигляд має мій XTerm:

my XTerm

А головне - перегляд картинок у терміналі працює! Я тут відео навіть записав на youtube. Тепер це мій основний термінал 🥰.