Продовжуючи попередню нотатку, я задумався над можливим вибором між OpenBSD та FreeBSD. З однієї сторони, у мене доволі великий досвід роботи із FreeBSD як на серверах, так і на персональних комп’ютерах чи ноутбуках, а ось OpenBSD я ще жодного разу не встановлював. З іншої сторони, весь мій досвід роботи був на ранніх версіях (остання, якщо не помиляюся, була 8), а зараз уже 12 не за горами. Що ж робити…

Найперше спробував встановити FreeBSD (ех, сентименти…). Хочу відмітити, що процес встановлення мало чим змінився. Більшість пройшла в автоматичному режимі. Приємно, що відразу на етапі встановлення я можу включити шифрування root та обрати ZFS. Проте, щось пішло не так, і мій ноутбук відмовився завантажувати свіжу операційку. Трохи повозився та закинув цю справу. Переходимо до наступного пункту.

Скачав та розпочав встановлення OpenBSD. Інсталятор надзвичайно простий та усе повністю пройшло в автоматичному режимі. Система встановилася та завантажилася без жодних проблем. Але тут я згадав, що ніде не обирав шифрування файлової системи. А як же без цього у наш час? Пішов читати в інтернетах… Перевстановлюю. Перш ніж переходити до встановлення, необхідно самостійно створити зашифрований програмний RAID, а лише після цього запускати інсталятор. Так і зробив.

Що ж, вибір зроблено - тепер у мене OpenBSD:

OpenBSD